Behandla sömnapné

Det går att behandla sömnapné. Kontakta din läkare för hjälp och utredning. Därefter kommer ni tillsammans fram till vilken behandling som passar bäst för dig.


Behandla sömnapné

En man sover med en CPAP-apparat.

Behandla sömnapné – utredning

Om du eller läkaren misstänker att du lider av sömnapné kan du först få göra en sömnregistrering. Detta för att undersöka om det är sömnapné du lider av och hur den ser ut. Sömnregistreringen kan göras både i ditt hem eller på ett sömnlaboratorium. Där registreras både andningen och snarkningar.

CPAP-apparat

Den mest effektiva behandlingen, om sömnapné påvisas, är en andningsmaskin som hjälper dig att få i dig syre när du sover. Andningsmaskingen, en CPAP-maskin, är kopplad till en mask som du har över näsan. Den blåser ständigt en svag luftström igenom din näsa ner till ditt svalg när du sover. Detta gör att svalget aldrig täpps igen. Den första tiden kan detta kännas obehagligt men eftersom du kommer att märka en förbättring i ditt vakna liv är de flesta ändå positivt inställda till masken.

Antiapné-skena

En antiapné-skena kan din tandläkare gjuta med hjälp av avtryck från din över- och underkäke. När du har skenan i munnen dras underkäken fram något vilket förhindrar tungan att täppa till luftvägarna.

Operation

I vissa fall kan operation krävas för att få bukt med sömnapnén. Detta är dock vanligare på barn som lider av stora halsmandlar. Under operationen tar man bort halsmandlarna och körtlar bakom näsan vilket gör att sömnapné kan förhindras.

Om du som vuxen inte är överviktig eller sjuk och har testat de andra alternativen kan operation även vara något för dig. Nu för tiden finns det också andra ingrepp som kan göras för att vidga luftvägarna.