Nytt hopp om medicin mot sömnapné

Få läkemedel har tidigare visat tydlig positiv effekt för behandling av sömnapné, förrän nu. Det är till och med en kombination av två läkemedel som, i en pilotstudie, visar sig minska antalet andningsuppehåll och kan leda till att patienter slipper CPAP-maskinen.

Man med sömnapné sover i säng bredvid vaken hund.

Snarkningar och sömnapné är sammankopplade men sömnapné är ett allvarligare tillstånd som är kopplat till högre risk för depression, högt blodtryck, hjärtattack och stroke.


Vad är sömnapné?

Sömnapné är tillfälliga men upprepade andningsuppehåll i sömnen och orsakas av förslappad muskulatur i de övre luftvägarna. Inte bara orsakar sömnapné dålig sömn och trötthet utan är även kopplat till högre risk för bland annat depression, högt blodtryck, hjärtattack, stroke och tidig död.

Forskare har länge studerat möjligheten att behandla sömnapné med läkemedel, utan framgång. Istället används en så kallad CPAP-maskin som konstant under natten blåser luft in i halsen för att hålla luftvägarna öppna.

Nu har forskare i Boston, USA, identifierat ett par läkemedel som i en pilotstudie på 20 patienter minskar andningsuppehåll signifikant jämfört med placebo-behandling. Resultaten presenterades vid European Respiratory Society’s International Congress i Paris tidigare denna månad.

Två mediciner redan på marknaden

Medicinerna används sedan tidigare för behandling av ADHD respektive problem med överaktiv blåsa, och har därför genomgått rigorösa säkerhetstester för att kunna förskrivas till människor.

Ett problem med medicinerna som forskarna påpekar i studien är att de inte verkar göra något åt att patienter med sömnapné tillfälligt vaknar under natten. Detta fenomen är en viktig orsak till trötthet under dagen hos patienterna.

Forskarna bakom studien menar att det kan vara en biverkning av medicinerna som påverkar nervsystemet men det kan också vara orsakat av att patienter under studien måste vara uppkopplade till flera olika mätsystem medan de sover, vilket är en onaturlig miljö.

Om större studier, med fler patienter, kan bekräfta resultaten från denna mindre pilotstudie, är förhoppningen att medicinering blir ett alternativ till den omständliga behandling med CPAP-maskin som patienter har svårt att följa.